Ako baník k zlatu prišiel


O rozprávke
 
"Ako baník k zlatu prišiel" je prvá štiavnická filmová rozprávka, v ktorej sa dozviete niečo zo života baníkov, za čias kedy bola Štiavnica v jej najväčšom rozmachu, za čias kedy sa aj gróf rozhodol šetriť na zámku, aby jeho ťažko pracujúci ľud dostal zaslúženú odmenu. No, ako to už v živote chodí, nie každý sa vie uspokojiť s tým, čo získal čestnou cestou. Dolovať poklady, ktoré boli ukryté hlboko v prírode nie je zlé, ale osoh prinesú len tomu, kto prv objaví poklady, ktoré sú hlboko v nás, tie, ktoré sú vzácnejšie ako zlato, či striebro.
 
O projekte
 
Cieľom nebolo vytvoriť historicky presný a obrazovo dokonalý dobový film, jedná sa o projekt, ktorý sme spravili dobrovoľne a pre radosť.
 
O hercoch 
 
V rozprávke účinkujú obyčajní ľudia, ktorých môžete stretávať na uliciach Štiavnice denne. Jedná sa o vyše 50 ľudí, ktorí boli ochotní dobrovoľne sa zapojiť. Väčšinu z nich sme oslovili jednoducho, keďže ich poznáme osobne, no niektorí reagovali na výzvu, ktorú sme zverejnili. Kostýmy nám zapožičalo viacero ľudí, no najmä mesto Banská Štiavnica. 
 
O štábe
 
Taktiež náš filmový štáb pozostával z dobrovoľníkov, jedná sa najmä o fotografov a kameramanov, ktorí okrem svojho času a energie, zapožičali aj svoju vlastnú techniku. A samozrejme treba spomenúť aj ďalších priateľov, ktorí tiež priložili ruky k dielu.  
 
O miestach natáčania
 
Vzhľadom nato, že okolie Banskej Štiavnice prekypuje neobyčajne krásnymi miestami, núdza o výber niekoľkých z nich nebola. Dej sa odohráva v malebnej prírode Štiavnických vrchov, v honosných priestoroch kaštieľa, v temných zákutiach baní, u rôznych remeselníkov a v múzeách. Okrem mesta Banská Štiavnica sa natáčalo aj v obciach: Prenčov, Hodruša-Hámre, Svätý Anton, Baďan, Podhorie, Beluj a Štiavnické Bane.      
 
O premietaniach a DVD
 
Premiéra rozprávky sa uskutočnila 26.12. o 17:00 v kine Akademik v Banskej Štiavnici, pričom vstupné bolo dobrovoľné, vďaka záujmu nasledovali a zatiaľ stále prebiehajú aj ďalšie premietania. Ak by bol záujem premietať rozprávku aj v inom meste, či obci, radi dodáme. Taktiež už o chvíľu budú k dispozícii DVD. No a keďže to robíme pre radosť, neskôr, pravdepodobne na Vianoce 2016 urobíme aj online premiéru a zverejníme ju v plnej kvalite aj na internete, kde už bude dostupná stále.
 
Všetkým, ktorí, či už tak, alebo onak, pomohli k vzniku tohto jedinečného filmu, patrí naše veľké a úprimné poďakovanie.

Najčerstvejšie informácie nájdete na FB stránke tohoto filmu: https://www.facebook.com/akobanik